Afmetingen haakwerk

Vorige Artikel 2 van 2

Afmetingen haakwerk

Haken is 100% handwerk! Iedere haakster heeft een eigen stijl en maakt een uniek haakwerk. Leuk! 

Ook al werken diverse haaksters met dezelfde patroonbeschrijving, toch kunnen de haakwerken uiteindelijk van afmeting verschillen. De een heeft nu eenmaal een losse hand van haken, de ander juist strak en dan zijn er ook nog de haaksters die “gemiddeld” haken, dus niet los en niet strak.

Het is dan ook niet voor niets dat er veelal een stekenproef is opgenomen in de patroonbeschrijving. Dat helpt om inzicht te krijgen hoe je haakt. De haakpatronen gaan uit van “gemiddeld”. Wie een “gemiddelde” hand van haken heeft, zal dan ook weinig problemen ondervinden als het om de afmeting gaat. Haak je strak, dan is meestal het advies om bijvoorbeeld in plaats van haaknaald 3, haaknaald 3,5 te nemen. Haak je los, neem dan haaknaald 2,5. 

Met alleen het wisselen van haaknaald blijken niet alle problemen opgelost te zijn. In de especialandmore haakgroep  plaatsten haaksters opmerkingen over de afmetingen van het winterkussen. Het haakpatroon gaat uit van 40 x 40 cm. In de praktijk blijken sommigen toch (veel) losser te haken. Zo los, dat gebruik van haaknaald 2,5 dit probleem niet oplost. Hoe kun je het dan wel oplossen?

*Naai zelf een binnenkussen op maat

Heeft het haakwerk een niet gangbare afmeting? Geen probleem als je zelf een binnenkussen kunt naaien, want dan maak je een binnenkussen op maat.

Wil of kan je zelf geen binnenkussen maken?

*Check of er binnenkussens te koop zijn met dezelfde afmeting als je haakwerk

Moet het haakwerk 40 x 40 cm zijn, maar is het bij jou 45 x 45 cm of 50 x 50 cm? Geen probleem, want binnenkussens van die afmetingen zijn te koop. Heb je een haakpakket gekocht, dan kan het wel betekenen dat de hoeveelheid haakgaren niet helemaal toereikend is.

Is er geen binnenkussen te koop met dezelfde afmeting als jouw haakwerk?

*Pas de afmeting van het haakwerk aan naar een standaardmaat voor binnenkussens

Kleiner kun je het haakwerk niet meer maken, maar wel groter. Voorbeeld: het haakwerk is 43 x 43 cm, waardoor een binnenkussen van 40 x 40 cm niet past. Span het haakwerk goed op en probeer het daarbij zover mogelijk op te rekken. Lukt het niet helemaal om er 45 x 45 cm van te maken, haak er dan een of meer randen vasten om (op de hoeken [ 3 V] (= 3 vasten in één steek).

 

© 2011 - 2023 Especial & More | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel